Sukkervann
Av: Stine for Humleposten, redigert av Helene. Dato: May 1, 2017. Endret: June 14, 2017
Bilde av: Helene
Bildelisens: CC BY 3.0

Om våren finner vi noen ganger store humledronninger som ser døde eller halvdøde ut. Som oftest er de bare gått helt tom for ”bensin”. Gi dem litt sukkervann på en flat skål og se hva som skjer! Gjerne fargerike tallerkener, i gult eller blått, så humla kan se dem. Har du ikke en tallerken kan du bruke andre redskaper som en skje :)

Trehumle på skje

Sukkervann lager du ved å blande halvt om halvt sukker og lunken vann. Når du lager sukkervann lager nektar for humlene.

Om du har blomster i nærheten kan du også plukke en blomst å gi den til humla slik at hun får drukket nektar.

Trehumler på løvetannkrans

Det er viktig at du ikke gir dem honning. Selv om de synes det er veldig godt kan det være farlig for dem. De kan nemlig bli smittet hvis honningen ble laget av bier som er syke.

Om de fremdeles sitter ute når det er omtrent én time til solen går ned, kan du ta dem med inn for å varme dem litt. Spesielt om det regner. Humler trenger ganske høy kroppstemperatur for å fly, og om de blir våte og kalde så kan de bli sittende slik uten å komme seg av sted. Situasjonen kan virke dramatisk, men det faktisk humlas måte å spare energi og forlenge livet på. Når humla sparer energi går livsfunksjonene langsommere. Det er en slags halvdvale hvor den biologiske klokken går langsomt.

Når hannene kommer ut på høsten ser de veldig slitne ut. De fleste hannhumlene sparer energi til bedre vær og til dronningene kommer frem. Disse humlene sitter midt i matfatet slik at det bare er å slenge ut tunga og slikke i seg energirik nektar når det blir nødvendig med aktivitet igjen.

De fleste dovne humler vi ser, er friske, og det er helt naturlig at de sitter slik. Når forholdene blir rette, så varmer de vingemusklene opp til nesten 40 grader C. Det kan ta 5-15 minutter, men da tar de til vingene.

Tilbake til infosiden

Flere artikler i samme kategori

Humlekasser
Bygg en Humlekasse!
Ute i Felt