Humlekroppen

bilde

Hovedinndeling | Striper | Kroppsdeler

Hva puster humlene med?

Humler og andre insekter har ikke lunger slik som oss mennesker. I steden har de tynne luftrør som leverer luft direkte inn til riktig plass i kroppen. Luftrørene har små hull ut av kroppen som er plassert i kanten mellom stripene på på bakkroppen. Hvis du ser en humle stå og riste på bakenden så den trekker seg sammen som et trekkspill, er det ofte humlen som puster.

bilde

Har humlene blod?

Humlene har en slags blod, men ikke rødt blod og tykt blod slik som oss. I steden har de en kroppsvæske som vi kaller hemolymfe, og den flyter fritt i hele kroppen!

bilde

Har humlene et hjerte?

Humlene har et slags veldig, veldig enkelt hjerte. Det består av en lang blodåre som strekker seg fra hodet til stussen og har åpninger i begge ender. For det er sånn med blodet til humlene, at det flyter fritt. Det betyr at det ikke går i sirkel sånn som hos oss, men at det er litt tilfeldig hva som pumpes rundt og ikke. Den delen av blodåren som bor i hodet og mellomkroppen kalles aorta, og er bare et rør. Men den delen som ligger i bakkroppen derimot har masse små luker som det kan strømme blod inn i. Rundt disse ligger det små muskler som trekker seg sammen og pumper blodet fremover i kroppen. Det er denne delen som kalles hjertet!

bilde

Har humlene en hjerne?

Det er mange som tenker at insekter ikke har hjerner, men det er helt feil. De trenger jo hjerner for å kunne navigere seg rundt, huske hvor de forskjellige blomstene er og kommunisere med de andre humlene. Hjernen til humlene er bitte, bitteliten, faktisk bare noen få millimeter lang. Den er delt inn i områder som tar seg av forskjellige oppgaver, og de aller største områdene brukes til å detektere forskjellige lukter og for å behandle bilder fra øynene.

bilde

Luktesansen

Insekter har ikke neser. I steden har de puttet det vi ville kalt nesehår langs antennene sine. Hvis man forstørrer et bilde av humleantennene eller ser på det i mikroskop vil man se mange små hår som stikker ut. Disse hårene fanger luktstoff som flyr i lufta, og sender signaler inn til hjernen til humlene!

bilde

Hvordan flyr humlene?

De fleste dyr som flyr har vinger som er like store som, eller større enn resten av kroppen. Humlenes vinger er derimot både tynne og små, men likevel er humlene eksperter til å fly både fort og langt. De har fire vinger som de bruker til å fly med, en stor på hver side, og en litt mindre som ligger rett nedenfor den store.

Grunnen til at de kan holde seg oppe i lufta og fly selv i dårlig vær og vind, er at de bruker vingene sine til å lage små luftvirvler under seg. Luftvirvler er små puter av luft, eller strømmer i lufta, som dytter humla oppover. For å lage disse virvlene, beveger de vingene sine i et slags åttetall, sånn at de først drar luften under seg, og så roterer den til en liten ball. Vingene kan slå hele 200 slag i sekundet, og styres av kraftige muskler som er humlas motor.

bilde

Skrevet og illustrert av Helene. Innspill fra Stine. Anatomi-oversikt inspirert av Artsdatabankens plansjer

Tilbake til infosiden