Vi jobber med å legge inn mer innhold og beskrivelser på denne siden, som vil dukke opp i løpet av de neste ukene.
Velg filter ?
Slik bruker du humlenøkkelenKlikk på sirkelene i boksene nedenfor for å velge filter i den valgte fargen. For å ta bort et allerede valgt filter, kan du klikke med sirkelen som inneholder en stor X. Dette vil da fjerne filteret for boksen du er inni. Noen humler kan ha flere fargevarianter, og da vil de dukke opp på alle de samsvarende søkene, selv om det ikke ligger bilder inne av alle underfargene.
Klikk på sirkelene i boksene nedenfor for å velge filter i den valgte fargen. For å ta bort et allerede valgt filter, kan du klikke med sirkelen som inneholder en stor X. Dette vil da fjerne filteret for boksen du er inni. Noen humler kan ha flere fargevarianter, og da vil de dukke opp på alle de samsvarende søkene, selv om det ikke ligger bilder inne av alle underfargene.
Kragefarge Stussen er den øverste stripa på fremkroppen til, altså der kragen eller "nakken" er plasser.
Stussfarge Stussen er bakenden på humla, altså det nederste leddet. Filteret vårt ser kun på fargen på det aller nederste båndet.
Sjeldenhet Noen arter er veldig vanlige(grønn), andre er middels vanlige(gul), og noen er sjeldne (rød). Av de røde artene er det noen som er rødlista, altså plassert på listen over arter som er klassifisert som truet.
Hvor de bor Dette filteret henter ut de artene som bor KUN på de markerte områdene. Velger du fjell, vil du få humler du finner i fjellet, men ikke i lavlandet. Men det kan også være andre humler i fjellet en de som kun holder til der.
Jordgjøkhumle
Bombus bohemicus
Lynghumle
Bombus jonellus
Bildelisens: CC BY 3.0
Pelsen til hagehumla er som regel svart med et bredt, gult kragebånd og et smalere gult bånd på skutell. Likner svært på hagehumla i fargene, men den har litt kortere og bredere ansikt som gjør at den skiller seg litt ut.
Arbeiderne ser ut som dronninga, men er ikke like store.
Ligner dronninga, men har gule hår i ansiktet. I tillegg er kragebåndet bredt og går ned langs sidene.
Lynghumlenes bol finnes både på og under bakken, men er også funnet i trær i gamle fuglereir. Kolonien er like store som hagehumlas på rundt 50-120 humler.
Lys jordhumle
Bombus lucorum
Bildelisens: CC BY 3.0
Det kan være vanskelig å skille fra andre jordhumler, men båndene på kragen og på bakkroppen er nesten like gule som løvetann.
Arbeiderne ligner dronningene, men er mindre.
Hannene ligner dronningene, men har i tillegg mye lysere hår i ansiktet. Det ligner nesten på en løvemanke!
De har bol nede i jorda og har store kolonier på opptil 200-250 humler.
Markgjøkhumle
Bombus sylvestris
Mørk jordhumle
Bombus terrestris
Bildelisens: CC BY 3.0
Har gult kragebånd og gult bånd på bakkroppen. Resten av kroppen er svart med hvit bakstuss. De har mørkere og mer oransjefarget bånd på krage og bakkropp enn det andre jordhumler har.
Arbeiderne ser ut som dronninga, men er ikke like store.
Ligner dronninga, men kragebåndet går et stykke nedfor vingefestene.
De bygger bol under jorda hvor de har flere hundre individer. En dronning som levde i et bol laget av humleekspert Atle Mjelde i fangenskap greide å få frem over 4000 individer!
Trehumle
Bombus hypnorum
Bildelisens: CC BY 3.0
Trehumla har brunaktig mellomkropp og svart bakkropp med hvit bakstuss.
Arbeiderne ser ut som dronninga, men er ikke like store.
Hannene ligner dronninga, men halve bakkroppen er brun.
Bolet plasseres vanligvis på et mørkt, skjermet sted over bakken som i et hult tre, en fuglekasse, et svalereir eller i en husvegg. Koloniene kan være ganske store, fra 80-400 humler.
Tekstene på denne siden er skrevet av Eiril og Stine. All kartinformasjon er hentet fra artsdatabanken, kontrollert av Roald, og redigert av Stine. Foto er hentet fra artsdatabanken, og tilpasset av Helene.